Ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με χώρους πρασίνου σε 8 δήμους

Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση ενός έργου πνοής για την Περιφέρεια Αττικής.

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 140 μ.Χ., στα χρόνια του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αδριανού και είναι ένα υποδειγματικά ανθεκτικό έργο, που αποτελεί μοναδικό στοιχείο Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ρωμαϊκό και νεότερο), στο μήκος και στο είδος του. Αποτελεί το μεγαλύτερο εν λειτουργία, στην Ευρώπη, αειφόρο έργο της αρχαιότητας, αναδεικνύοντας την περιβαλλοντική και τεχνική του αρτιότητα, όπως και την οικονομική και κοινωνική του σημασία, διαχρονικά. Μέχρι τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, το Αδριάνειο Υδραγωγείο εκτιμάται ότι ήταν πλήρως λειτουργικό, αποτελώντας την κύρια πηγή υδροδότησης του Λεκανοπεδίου. Ωστόσο, και καθώς εγκαταλείφθηκε στην πορεία, άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα στις υποδομές του. Επιστρατεύθηκε μόνο ύστερα από παρεμβάσεις Δημοτικών Αρχών, σε περιόδους όπου τα ζητήματα ύδρευσης ήταν οξύτατα, μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα, όπου τελικά σταμάτησε η υδροδότηση της Αθήνας από αυτό.  Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο Δήμος Μεταμόρφωσης ξεκίνησε να επαναχρησιμοποιεί το νερό του ιστορικού υδραγωγείου, αποκλειστικά για την άρδευση χώρων πρασίνου, ενώ το καλοκαίρι του 2020 ο Δήμος Χαλανδρίου επιχείρησε να «ζωντανέψει» το ρωμαϊκό υδραγωγείο, όχι μόνο ως αξιοθέατο, αλλά και ως στοιχείο της καθημερινότητας της πόλης.

Έχοντας μήκος 23,5 χιλιόμετρα (το μεγαλύτερο μέρος αυτών υπόγεια), με αφετηρία τις παρυφές της Πάρνηθας, και κατάληξη στη δεξαμενή της ομώνυμης πλατείας στο Κολωνάκι, διασχίζει τις περιοχές: Αχαρναί, Κάτω Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Ηράκλειο, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Ν. Ψυχικό και Αμπελοκήπους.

Μία εντυπωσιακή περίπτωση αξιοποίησης ενός συμβολικού έργου, για έναν σύγχρονο σκοπό.

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο αποτελεί το μεγαλύτερο εν λειτουργία στην Ευρώπη, αειφόρο έργο της αρχαιότητας, αναδεικνύοντας την περιβαλλοντική και τεχνική του αρτιότητα, όπως και την οικονομική και κοινωνική του σημασία, διαχρονικά. Βασικός πυρήνας της στρατηγικής της ΟΧΕ-ΒΑΑ, είναι η ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, αλλά και ως περιβαλλοντικό «εργαλείο» μέσα από τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του υδροφόρου ορίζοντα.